Rethymnon mai 2013

Lørdag 11. mai reiste vi til Kreta og Rethymnon noe som jeg har ønsket i mange år. Nå passet det så bra  Vi har aldri reist utenlands på våren, men "no skit æ i Norge og skitvær", tenkte jeg. Ja, ja, det ble no finvær før vi reiste fra Trondheim, men det unner jeg alle Vi kom til Kreta og landet i Chania og ankom med bussen til Rethymnon ca. kl. 2330. Og der, på en benk, satt svigerinne Laila og samboer Roger  De hadde bestilt tur nedover uten av vi visste, men Laila klarte ikke å holde det hemmelig, så hun ringte på fredag. Jeg trodde henne ikke, så jeg ba henne finne en greker som kunne bekrefte sannheten i at de var der allerede. Så jeg fikk snakket med en franskmann, hun fant ingen greker akkurat da. Så jeg fikk faktisk snakket litt fransk i telefonen  Luringan!

Været hele uka var strålende, og spesielt den siste dagen, hjemreisedagen lørdag 18. mai, var spesielt varm. Laila og Roger reiste hjem fredag 17. mai.

Vi var på stranda, vi badet i herlig varmt Middelhav, vi gikk i gammelbyen i Rethymnon som lå like bak vårt hotell, Ideon, og vi badet i bassenget. Vi var også på borgen, Fortezza,  i byen.

http://www.explorecrete.com/crete-west/Rethymnon_Fortezza.html

Fortezza in Rethymnon Crete
*****************************************
Vi leide bil en dag og kjørte til Knossos, Elunda og båt over til Spinalonga og til sist en tur innom Agios Nicholaos. En flott tur i flott vær, men som avsluttet med noe regn.

"Knossos, oldtidsby ved Kretas nordkyst, nær det moderne Iraklion. Europas første storby med kanskje så mange som 100 000 innbyggere. Det store palasset, etter sagnet kong Minos', ble påbegynt på 1900-tallet f.Kr. og ble skadet flere ganger ved jordskjelv. Det palasset vi ser i dag, ble bygget på 1500-tallet f.Kr. og ødelagt ca. 1400 f.Kr., sannsynligvis på grunn av vulkanutbrudd på øya Thera.

Palasset dekket en flate på 20 000 m2 og bestod av en rekke bygninger på opp til fem etasjer, på ulike nivåer, forbundet med trapper. Den uoversiktlige grunnplanen stemmer godt med sagnet om labyrinten, som er knyttet til dette palasset. Bygningene er gruppert rundt et stort gårdsrom, 60 x 29 m, og tjente mange forskjellige formål: beboelsesrom, representasjonsrom, kultrom, store magasiner og verksteder. Antakelig kunne palasset huse flere hundre mennesker. Tronsalen inneholder verdens eldste tronstol, utført i alabast. Ved siden av tronsalen er det et basseng, sannsynligvis for rituelle bad i forbindelse med kongekulten. De offisielle rommene og herskerfamiliens værelser er praktfullt utstyrt med fresker.

Palasset ble utgravd etter 1900 av Arthur Evans, og er vel sterkt restaurert etter vår tids oppfatning. De mange søylene av tre i saler og på trappeavsatser er erstattet med malte søyler av sement. Palasset har mindre preg av borg og forsvarsanlegg enn anleggene i Mykene og Tiryns på fastlandet."

Standard_knossos_grunnplanKnossos

********************************************
Masse bilder legges ut her: